Igen har det været et år i pandemiens tegn. Rejser har ikke været mulige før mod slutningen af året, bestyrelsesmøder blev for de flestes vedkommende til mindre effektive online-møder og i Nepal hærgede den 2.den Covid-19 bølge, især i tiden fra april til september, men også uden for denne periode satte pandemien sit præg, f.eks. forblev skolerne lukkede. Omend megen aktivitet i Nepal således var påvirket, var det dog muligt at få arbejde udført, skaffe materialer og finde arbejdskraft. Således også i Belhi. Dette skyldes til dels at befolkningen er fattig og dermed særlig udsat med risiko for at miste livsgrundlaget under pandemiens hærgen, hvorfor mange tog arbejde selvom det indebar en sundhedsrisiko. Desuden kan man pege på den corona-træthed der, da 2.den bølge klingede af, greb befolkningen bredt overalt i Nepal, ikke ulig, hvad mange andre lande har oplevet. Altså: Et vanskeligt år, men dog med vigtig aktivitet, i Belhi synliggjort af det fuldførte vandtårn, et nyt vartegn.
Elementerne i BGNs arbejde
Bestyrelsen
Bestyrelsen har i beretningsåret bestået af Astrid Dahl, Dan Charli Christensen, Flemming Topsøe (formand), Kirsten Rasmussen (næstformand), Søren Koch og Vagn Frikke-Schmidt (kasserer). Der har været afholdt 10 bestyrelsesmøder samt et to-dages sommerseminar
SEIT som primær samarbejdspartner
BGN arbejder tæt sammen med den lokale NGO, Socio Eco-Innovative Trust, SEIT, der, gennem de mange år samarbejdet har varet, har udviklet sig til en lokalt respekteret institution som tillige har et stort netværk af nyttige kontakter, herunder til myndighederne, såvel de lokale som distrikts- og provinsmyndighederne. Denne forankring af SEIT, lokalt og eksternt, er essentiel for det fælles udviklingsarbejde BGN og SEIT står for. Det kræver en indsats at fastholde og videreudvikle denne position, der dog til dels er afhængig af eksterne forhold, specielt den politiske udvikling i landet.
Overordnede strategiske betragtninger for det fælles arbejde
Især to principper styrer arbejdet:
• Dels Belhi Integrated Rural Development (BIRD), der for et landområde som her Belhi fremhæver betydningen af et omfattende arbejde under inddragelse af en lang række opgaver i et samarbejde på tværs af de enkelte opgaver, i erkendelse af opgavernes gensidige afhængighed;
• dels Fremdrift mod bæredygtighed for området ved udgangen af 2024.
BIRD-princippet deles i den grad af BGN og SEIT, princippet om snarlig bæredygtighed nok også, men det indeholder for SEIT en faretruende klang af exitstrategi. Det er en kendsgerning at den omfattende udvikling i Belhi er betinget af BGN’s støtte, uden hvilken SEIT ikke har kunnet nå så langt som tilfældet er. Men det kniber for SEIT, som for landbefolkningen som sådan, at skabe indtægter, der kan løfte området ud over et rent subsistenslandbrug. I stor udstrækning kan BGN’s bestræbelser ses som et arbejde der skal medvirke til at skabe forudsætningerne for indtægtsdækket virksomhed. En særlig opgave her er at skabe en hensigtsmæssig struktur for SEIT’s organisering. Det høje niveau for BGN’s støtte kan ikke fortsætte uændret. I perioden frem mod den tilsigtede bæredygtighed, venter BGN at kunne støtte stort set som hidtil, men med en nedadgående tendens. Den ønskede udvikling støttes af overordnede tiltag som fastsat i den nepalesiske forfatning, der i princippet støtter en langt større grad af selvstyre, hvor de lokale myndigheder i større udstrækning end tidligere får råderet over økonomiske ressourcer som incitament til at lede og støtte udviklingen af lokalsamfundene. Dette er særlig vigtigt for Nepals fattigste områder som her Belhi.
Nyt fra komponenterne
De omfattende arbejdsområder, der indgår i BIRD er inddelt i komponenter, der hver ledes af en komponentleder. De primære komponenter med angivelse af komponentleder i beretningsåret er følgende:
C1: Landbrug (Dan);
C2: Drikkevand (Søren);
C3: Byggeri (Vagn);
C4: Sundhed (læge Ferenc Kovacs i samarbejde med Flemming);
C5: Erhvervsskoler (Astrid);
C6: Undervisning (Kirsten);
C7: Folkeoplysning (Dan).
Hertil kommer særlige komponenter, to gennemgående og en mere speciel:
C0: Administration (Vagn);
C8: Katastrofehjælp (Flemming);
C9: SafePad (Astrid).
Hos SEIT er indført en tilsvarende struktur og komponentlederne fra BGN og fra SEIT, planlægger sammen forslag for deres respektive komponenter og præsenterer forslagene for de to bestyrelser. Godkendte forslag bliver så budgetsat, hvilket typisk vedrører en forpligtelse for SEIT til at arbejde for aktiviteternes gennemførelse og for BGN til at skaffe de nødvendige midler, der så overføres til SEIT efter nærmere aftale.
I det følgende omtales de væsentligste aktiviteter i de forskellige komponenter med hovedvægt på forholdene som de tager sig ud set fra BGN.
C0
Arbejdet med kapacitetsopbygning af SEIT på det administrative område er fortsat. Der stiles bl.a. efter at forbedre SEIT’s bogføring og rapportering, så BGN kvartalsvis kan følge SEIT’s udgifter, indtægter og investeringer, opdelt på de forskellige komponenter. For at styrke indsatsen underskrev BGN i december en aftale med et nepalesisk revisions- og konsulentfirma, der med start i 2022 vil assistere SEIT i henhold til en nøje udarbejdet plan.
Til yderligere styrkelse af SEIT på det administrative område, ikke blot på det økonomisk/finansielle område, men mere generelt, f.eks vedrørende etablering af god ledelsesskik (corporate governance), besluttede BGN og SEIT at ansætte en nepalesisk administrationschef hos SEIT. Et stillingsopslag blev udformet og blandt ansøgerne blev revisor Rajan Singh udvalgt til den vigtige opgave som HoA (Head of Administration) hos SEIT med tiltrædelse straks i 2022.
I forbindelse med den administrative oprustning af SEIT, nævnes, at der i den under C1 og C2 nedenfor omtalte kontrakt med CISU indgår en forpligtelse til netop at arbejde med disse opgaver. Vagn vil deltage aktivt i dette arbejde.
Arbejdet under C0 har også været rettet mod BGN’s egne procedurer omkring budgetlægning og efterfølgende budgetkontrol til sikring af at vi selv internt følger budgetterne eller melder ud i god tid om ønskede eller nødvendige ændringer. I året har der været flere overskridelser som følge af pandemien, men øget intern budgetdisciplin er også noget, vi må arbejde på.
Et arbejde omkring bæredygtighed for SEIT er sat i gang. Astrid er leder af dette arbejde i samarbejde med Kirsten og Vagn.
C1-2
Hovedaktiviteterne i året har været inden for C1 og C2, hvor det prestigefulde Drinking Water and Irrigation Project, BIRD/DWIP, der støttes af lokale myndigheder samt af UNDP, Nepal, er bragt tæt på færdiggørelse. Vandtårnet, hvor vand fra den 170 meter dybe boring pumpes op, er opført, tilslutning af drikkevand til en stor del af de forventede ca. 250 enkeltbrugere er udført og administrative procedurer er forberedt gennem oprettelse af en særlig administrativ enhed, der skal stå for vedligeholdelse og drift samt servicering af brugerne, herunder opkrævning af vandafgifter i forhold til forbrug. Vand fra boringen udnyttes også til kunstvanding. Denne del af arbejdet er påbegyndt og som et led heri er to drivhuse opført til dyrkelse af grøntsager. Der manglede ved årets udgang kun få måneders arbejde før hele BIRD/DWIP projektet er gennemført.
Under arbejdet med BIRD/DWIP, vores første store anlægsprojekt, stødte vi ikke uventet på flere problemer. Nogle skyldes forsinkelser og forøgede omkostninger forårsaget af coronaen, andre skyldes utilstrækkeligt kendskab til nepalesiske forhold, specielt vedrørende de nepalesiske udbudsregler. Yderligere havde vi til tider svært ved at forstå de tekniske og organisatoriske dispositioner der blev truffet fra den nepalesiske samarbejdspartners side som UNDP havde sat ind til implementering af projektet. Uden at komme ind på detaljerne her, ønsker vi at fremhæve at SEIT, specielt gennem Amits indsats, har været afgørende for at projektarbejdet har kunnet gennemføres efter passende justeringer. Her har SEITs effektive netværk spillet ind. Desuden skal det nævnes, at UNDP har vist forståelse for de problemer vi har måttet fremføre for dem. Endelig er det på sin plads at nævne, at vi ikke ville have kunnet yde et rationelt og teknisk modspil uden den ekspertise, Søren har, såvel teknisk som vedrørende projektledelse i almindelighed. Med andre ord har vi i den grad lært af erfaringerne fra dette første store projekt.
Udover det målrettede anlægsarbejde er projekteringen af et mejeri gennemført i året under et samarbejde med flere frivillige fra Mejerister uden Grænser (MuG) og arkitekt Jørgen Rahbek Thomsen, der snart i flere år har hjulpet BGN med forskellige bygningsopgaver. Mejeriets opførelse finansieres af BGN, mens andre aktiviteter, specielt omkring uddannelse af personale til drift af mejeriet finansieres af Civilsamfund i Udvikling (CISU), der har godkendt en ansøgning på ca. ½MDKK med MuG (hovedansøger), BGN og SEIT som partnere. I tilslutning hertil er der indgået en Partnerskabsaftale (PA) mellem MuG, SEIT og BGN. Partnerskabsaftalen indeholder både forpligtelse til at gennemføre CISU-projektet med forretningsfører for MuG, Isabel Sande Frandsen, som projektansvarlig, samt en videre mere løs aftale mellem parterne om at arbejde for gennemførelse af flere dele af det overordnede BIRD koncept. Aftalen løber i to år fra november at regne.
Aktiviteter, der enten er gennemført eller tilrettelagt af C1 og C2 griber ind i flere andre komponenters arbejdsområder. Sundhedsaspektet i den etablerede drikkevandsforsyning, med langt sundere vand end fra landsbyboernes sædvanligvis maksimalt 5-15 meter dybe boringer er en oplagt positiv faktor at pege på. Kapacitetsopbygning af SEIT på det administrative område – en C0 opgave – er en vigtig opgave under CISU-kontrakten. Et andet aspekt af CISU-kontrakten vedrører den plan, der er lagt for de uddannelsesmæssige aspekter, der til dels vil udnytte etablerede kontakter med SEITs komponentleder af C7. Endelig overvejes det om de ret omfattende byggeopgaver, der er planlagt byder på en mulighed for at tilbyde praktikpladser under C5. Det her fremhævede belyser BIRD-konceptets betydning. Nok arbejder de enkelte komponentledere hver for sig, men trådene samles på bestyrelsesniveau, hvor indbyrdes samspil og koordinering tilrettelægges.
C3
Efter lang tids overvejelse blev der i august 2021 indkøbt en murstensmaskine fra organisationen “Build Up Nepal” til levering i januar 2022. Der skal udarbejdes en forretningsplan og et driftsbudget for produktion af cement mursten. Maskinen skal levere produkter til egne byggerier og murstenene fra produktionen skal også sælges på særlige byggemarkeder.
C4
Sundhedsklinikken i Belhi, Belhi Health Clinic (BHC), ledes af læge Guru Prashant. Klinikken har endnu en læge, en sundhedsassistent samt en laborant tilknyttet, alle ansat af SEIT og financieret af BGN.
Klinikken tilbyder en række ydelser, hvoraf de væsentligste er almen konsultation, ilt- og inhalationsbehandling, mindre kirurgiske indgreb, laboratorieundersøgelser samt udlevering af medicin og desuden, gennem særskilte aftaler, tandbehandling og øjenundersøgelser af specialister på området. Klinikken har fået en ambulance stillet til rådighed af kommunen og kan tilbyde 24-timers tjenester med kortvarige indlæggelser på klinikken. BHC har et vist katastrofehjælpsberedskab og har i beretningsåret været aktive under coronaens hærgen (se også nedenfor under FAN).
Vigtigt er også opsøgende arbejde på sundheds- og ernæringsområdet gennem særlige kampagner samt deltagelse i folkeoplysning og undervisning på skolerne i Belhi og omegn i samarbejde med de ansvarlige ledere for disse områder (C6 og C7).
Selvom sundhedsområdet suverænt er det sværeste at føre frem til bæredygtighed i sig selv og som sådan er afhængig af anden indtægt, stiler BHC højt og håber snarest at kunne tilbyde røntgenundersøgelser samt at etablere en mindre fødeafdeling. Der er i året arbejdet med planer om hensigtsmæssig indretning af stueetagen i den gule bygning, hvor BHC har til huse, til støtte for den ønskede udvikling. Bygningen deles i øjeblikket med BTI (se under C5).
C5
Den tekniske skole i Belhi, Belhi Technical Institute (BTI) har pga. corona-pandemien været lukket stort set hele beretningsåret. Da det ledelsesmæssige fokus og det økonomiske råderum i høj grad har været brugt på at realisere planerne om at bygge et vandforsyningsanlæg og et moderne mejeri, valgte BGN i efteråret at sætte hele uddannelsesområdet på standby. Lederen af BTI, Raju Mandal forlod BTI og blev i stedet tilknyttet byggeprojekterne som byggeleder.
I løbet af vinteren blev det igen muligt at starte kursusvirksomhed, men da sameksistens mellem en sundhedsklinik og et snedkerværksted ikke var muligt pga. støj- og støvgener, var det kun muligt at tilbyde et computerkursus i den gule bygning, mens et sykursus blev tilbudt i SEITs forsamlingshus. Ingen af de planlagte kurser inden for byggeri kunne tilbydes grundet mangel på undervisningslokaler.
Når eftervirkningerne fra pandemien har lagt sig og aktiviteterne under C1-2 ikke længere lægger så stort beslag på vores ressourcer, må BTI aktiveres som oprindeligt planlagt og lokaleproblemerne løses, så teknisk undervisning får ideelle kår og så bl.a. forsamlingshuset kan frigøres til andre formål, specielt til indtægtsgivende udlejning og afholdelse af egne møder og større arrangementer.
C6
Aktiviteterne i C6 er præget af Corona-pandemien. Skolerne har været lukkede og undervisningen aflyst. SEIT’s komponentansvarlige, Ram Krishna Mandal, har brugt tiden til at færdiggøre sin bachelor uddannelse og skolegruppens projektansvarlige, Aastic Yadav, har skrevet 2 artikler – en der handler om nepalesiske lærernes anseelse og situation under Covid-19, og en der handler om lærernes manglende uddannelse i den nepalesiske skole. Den sidste artikel er offentliggjort i Nepal Vision nov. 2021.
Desuden har skolegruppen taget initiativ til at oprette en række dalit- skoler både indenfor – og udenfor BGNs område. Blandt andet har Ram Krishna oprettet en hel Dalit skole i Nical med 100 elever – og SEIT har oprettet en dalit-klasse i Janakpur. Det er prisværdige initiativer, der desværre kun dækker en lille del af det store behov der er for undervisningstilbud til dalit-børn.
På grund af begrænsede personlige og økonomiske ressourcer, har BGN besluttet at sætte både C5 og C6 aktiviteter på stand-by i de næste 1-2 år. I mellemtiden undersøges muligheder for at finansiere eller få doneret jord til en campus med fokus på undervisning bredt, sigtende på indvielse i 2023/24.
C7
Folkeoplysning for kvinder, Lok Pathshala (LP), har trods corona restriktioner fundet sted i vidt omfang, ledet af eksperten på området, Kamal Pankaj, bistået af SEIT’s leder på landbrugsområdet, Chhathu Rajak, samt en række lokale facilitatorer der er oplært til opgaven.
Mod årets slutning var der oprettet 14 LP-grupper med i alt 427 deltagere, der dækker alle områder, wards, i Hansapur kommune og et enkelt område i en nabokommune. Grupperne er åbne med stor deltagelse af dalitkvinder. Et typisk LP-forløb retter sig mod områdets historie, sundhed og hygiejne, landbrug, rettigheder, demokrati og organisation. Der sigtes dels på selvforståelse gennem bevidstgørelse af de forhold deltagerne lever under, dels på opøvelse i praktiske færdigheder, der er til gavn i dagliglivet. LP-filosofien går godt i spand med vores holistiske tilgang og praktisk taget alle områder har været inddraget, især nok landbrug (C1), sundhed (C4) og teknisk undervisning (C5).
LP er for BGN en nyttig indgang til lokalkendskab- og aktivitet og det er aftalt, at LP i vid udstrækning skal deltage aktivt i udførelsen af undervisningsopgaver under det omtalte CISU projekt.
C8
Katastrofehjælp fokuseret på afhjælpning af følgerne fra Cocid-19 er ydet, dels på initiativ fra BHC, dels gennem FAN-netværket, se nedenfor.
C9
Området dækker over et udskilt særligt selskab, SafePad pvt.ltd., der producerer hygiejnebind under licens til det danske firma bag produktet, Real Relief i Kolding. BGN følger og støtter aktiviteterne, men dette har stødt på store problemer, dels på grund af pandemien, der bl.a. satte en stopper for kampagner rettet mod skolerne og dels på grund af en uklar ansvarsfordeling i ledelsen og problemer med rekruttering til varetagelse af markedsføring. Det er ikke meningen at BGN skal tilføre videre ressourcer til SafePad selskabet, men vi vil fortsat rådgive med henblik på en konsolidering.
Samarbejde med andre organisationer eller grupperinger:
Flying Aid Nepal: I begyndelsen af maj blev der etableret et ad hoc nødhjælpsarbejde, Flying Aid Nepal (FAN), til afhjælpning af den 2.den Covid 19-bølge, der ramte Nepal særlig hårdt. BGN tilsluttede sig FAN og har bistået på forskellig vis, mest synligt ved gennem FAN at skaffe midler til en særlig nødhjælpsindsats i Danusha, koordineret af Guru som SEITs sundhedsansvarlige og af Amit. For videre detaljer henvises til FANs hjemmeside https://flyingaidnepal.dk.
NN2021: Et planlagt netværksmøde med organisationer der alle er aktive med udviklingsarbejde i Nepal kunne endelig afholdes i 2021: Nepal Netværk 2021, NN2021. Mødet blev holdt 10-12 september i smukke omgivelser på Fristedet Skæring, nord for Aarhus. Fra BGN deltog Flemming (medarrangør), Kirsten (oplægsholder) og Astrid. Vigtige kontakter blev knyttet. Set med BGN øjne kan kontakter og diskussioner omkring exitstrategier (bæredygtighed), undervisning og drikkevandsforsyning fremhæves. Der er oprettet en fast facebookgruppe, https://www.facebook.com/groups/230329798937737 . NN2021 er omtalt i Dansk Nepalesisk Selskabs Medlemsblad, Nepal Vision, november 2021, der kan downloades via DNSs hjemmeside https://www.nepal.dk.
EnviDan: Ingeniørfirmaet EnviDan er rådgiver for Jysk Landsbyudvikling i Nepal omkring deres drikkevandsprojekt der udføres i et område, vest for Belhi i Chitwan distriktet. Fælles problemstillinger er diskuteret med Surya Prajapati under NN2021 og i begyndelsen af december aflagde EnviDans projektleder Jens Dyrberg Nielsen sammen med Surya et besøg i Belhi og udfærdigede en teknisk rapport, til stor hjælp for BGN, specielt Søren, der havde måttet opgive selv at rejse til Belhi i beretningsåret og bese drikkevandsprojektet.
BGN siger tak
Vores arbejde er støttet af en række organisationer og enkeltpersoner som vi retter en stor tak til: Mejerister uden Grænser ved deres formand, forretningsfører og en række andre medlemmer for arbejdet med Partnerskabsaftalen og CISU kontrakten samt for tilrettelæggelse af mejeribyggeriet; arkitekt Jørgen Rahbek Thomsen for design af flere planlagte bygninger i Belhi; læge Ferenc Kovacs, komponentleder for C4; Knud Olander for hjælp ved tilrettelggelse af CISU-ansøgningen samt generel formidling af information fra de nepalesiske medier; Jens Dyrberg Nielsen og Surya Prajapati fra EnviDan for samarbejde omkring drikkevandsprojektet; Suzan Sah for oversættelser samt beregninger for drikkevandsprojektet; Ejde Borring Møller og Troels Rydahl, BGNs kommunikationsmedarbejdere, for it-assistence omkring hjemmesiden mv.; Børge Holst Andersen for revision.